Hem » KLÄDVÅRD

KLÄDVÅRD

Klädvård - Att ta hand om dina kläder är bra för både miljön och plånboken.
För att du skall få ut det mesta av ditt plagg så behöver du ge det lite omvårdnad. Förutom att säkerställa den tänkta funktionen så förlänger du även livslängden på dina ridkläder så mindre av jordens resurser går åt för att tillverka nya. Det är kanske den största miljövinsten av alla.

Att ta hand om tekniska ridkläder är inte svårt och genom att tvätta rätt förlänger du livslängden på dina kläder avsevärt. En viktig del av en textilprodukts totala miljöpåverkan är förknippad med hur länge produkten kan användas innan den är utsliten, hur den sköts och slutligen hur den tas omhand när den inte längre kan användas för ursprungligt ändamål. Genom att förlänga ett plaggs livslängd, där det kan användas dubbelt så länge, minskas klimatpåverkan med 49%*. Att välja kläder som är slitstarka och som är tillverkade av återvunna/återvinningsbara fibrer är alltså en bra start.

Undvik att använda sköljmedel då de försämrar plaggens prestanda och har negativ inverkan på miljön. Sköljmedlet sätter sig som en hinna på tygets fibrer, vilket försämrar fukttransport och andningsförmåga. En del av de ämnen som finns i sköljmedel är svåra att bryta ned för naturen och är skadliga för vattenlevande organismer. De innehåller även parfymer och ämnen som kan ge allergiska reaktioner.

Se till att alla blixtlås och karborrestängningar är stängda, för att minska risken för att tygerna fastnar under tvätt och blir noppiga. En tvättpåse skyddar kläder och tyger från att gå sönder eller bli uttöjda i tvättmaskinen. Det är också ett sätt att begränsa läckage av mikrofiber i tvättprocessen, vilket innebär att plastpartiklar inte kommer ut i sjöar och hav. Du kan köpa tvättpåsen GuppyFriend här i vår webshop.

De flesta ytterplagg har en impregnering som kallas DWR - durable water repellency. Syftet är att göra yttertyget vattenavstötande. När behandlingen slits ut kommer yttertyget börja bli blött även om membranet fortfarande stoppar vatten från att gå igenom plagget. När det händer kan du lätt återapplicera impregneringen på hela plagget med en wash-in.

* Sandin, et al. (2019). Environmental assessment of Swedish clothing comsumption: Six garments – sustainable futures. Mistra Future Fashion report series.

Läs mer
Produkter
12 36 72
 • Nikwax Tech Wash är ett tvättmedel för impregnerade textilier och rekommender...
  110 SEK
 • Nikwax TX.Direct Wash-In är ett impregneringstvättmedel som förnyar de vatten...
  160 SEK
 • Guppyfriend™ är en tvättpåse som fångar upp microplaster från dina syntetiska...
  299 SEK
 • Nikwax Rug Wash är ett tvättmedel för impregnerade textilier och rekommendera...
  240 SEK
 • Nikwax Rug Proof är ett miljövänligt impregneringsmedel för vattenavvisning o...
  260 SEK

VÄLKOMSTGÅVA - 10% RABATT
Registrera dig för nyhetsbrev och få förtur på nya kollektioner, exklusiva erbjudanden och en välkomstgåva på 10% rabatt.