Om Stierna

Stierna Equestrian Sportswear är ett svenskt företag som hämtar energin från en stark idé: Att utveckla tekniska ridsportkläder med hög funktionalitet för aktiva ryttare. Allt för att de ska kunna prestera optimalt samtidigt som samspelet med hästen fungerar oavsett väder och vind.

­– Det är dags att vi ryttare börjar se oss som de idrottare vi är och klär oss därefter, säger grundaren Helena Strömbäck.

Hon är en hängiven ryttare och har alltid jobbat med produktutveckling inom en rad fysiska utomhussporter så som klättring, skidor och golf. Till stallet tog hon därför automatiskt med sig principen att klä sig för att slippa tänka på fukt och kyla. Men att hitta en ridjacka med alla smarta komponenter hon var van vid, visade sig omöjligt.Stierna Equestrian Sportswear sätter en helt ny standard när det gäller material, passform, tekniska lösningar och design för aktiv ridsport. Utgångspunkten är trelagersprincipen som möjliggör för kroppen att reglera värme beroende på aktivitet trots kyla, vind och väta.

Med lika delar beslutsamhet som passion har Helena under en längre tid arbetat med att utveckla ridkläderna. Idéerna får födas och prövas lika mycket under timmarna i stallet på Askims ridhus utanför Göteborg som vid skrivbordet på kontoret ett stenkast därifrån. Produktteknik kombineras med designestetik och användarfunktionalitet. Alla plagg testas under framtagningen av aktiva ryttare för att sedan vidareutvecklas och finlipas till perfektion. Slutresultatet är välsittande plagg som kombineras för att passa den specifika aktivitetsnivån; rida i ett varmt eller kallt ridhus, trotsa en blåsig och regnig dag, kämpa under ett krävande dressyrpass, skritta ut dagen efter tävling eller tömköra hästen.

– Din hästs bästa dag är kanske en dag då vädret inte är på topp. Men rätt klädd missar du inte det där värdefulla ögonblicket när allt stämmer i kommunikationen med din häst, fortsätter Helena.

Kollektionen består av lätta, högpresterande ridkläder i kroppsnära passform och hög modegrad som ger optimal rörelsefrihet tack vare design, konstruktion och materialval. Det unika EquTex™ membranet gör att Stierna kan konstruera vind- och vattentäta plagg i fyrvägsstretch som andas och släpper igenom fukt samt överskottsvärme.

Lanseringen av ridsportmärket skedde på EuroHorse på Scandinavium i samband med Gothenburg Horse Show 26/2-1/3 2015.

 

Team ryttare

 

Izzy Taylor

Izzy var utvald för det brittiska laget för Rio de Janeiro 2016 olympiska spelen men tyvärr fick hästen Allercombe Ellie en mindre skada i den slutliga ledningen upp till tävlingen och Izzy var tvungen att dra sig tillbaka. Konkurrens framgång följde snabbt med segrar på Millstreet CIC *** med Be Touchable, 3: e plats på Jockey Club Fleurelle vid Young Horse World Championships på Le Lion och ingår i det vinnande brittiska laget vid Nations Cup Final i Waregem i Belgien bara för att nämna några få placeringar. Avslutade 2016-säsongen i 24: e plats med 315 poäng i FEI World Rankings och 3: e med 1239 poäng i British Eventing.

Säsongen 2017 började med ett smäll med Izzy som vann den eftertraktade Grantham Cup CIC3 * vid Belton International Horse Trials och ledde de brittiska rankningarna. Izzy har för närvarande tjugofem hästar att tävla. (följ hashtagen #busyizzy.) Izzy har utvecklat ett fantastiskt team av hästar och hade nyligen flyttat hem till en fastighet nära Bicester.

Läs mer om Izzy på www.teamtayloreventing.com och följ Izzy på Facebook @IzzyTaylorEventing and Instagram @izzytayloreventing

 

Kristian vK

 

Kristian von Krusenstierna

Kristian är uppvuxen och bor på Ågesta Gård, strax söder om Stockholm, där han driver familjeföretaget Ågesta Gård och Ridskola. På gården finns ett dressyrstall med utbildning av ryttare och hästar mot internationell toppnivå samt en av Sveriges största ridskolor med 60 hästar och drygt 900 elever i veckan.

Kristian är en välmeriterad dressyrryttare som har tävlat dressyr sedan B-ponny och ridit i landslaget på alla nivåer; ponny, junior, YR och Senior. Han har hunnit med ett stort antal SM, NM, EM och ett VM samt en Världscupfinal och siktet ligger självklart på fler.

Utöver sitt eget tävlande och arbetet med Ågesta Gård är Kristian en mycket uppskattad B-tränare i dressyr, ordförande i Svenska Dressyrtränarklubben och delägare i Dressage Power. Läs mer om Dressage Power här.

Läs mer om Kristian på www.kristianvk.se och följ honom på Facebook och Instagram @kristianvonkrusenstierna

 

Peter Härnstam

Peter Härnstam

Peter är en svensk välmeriterad dressyrtränare som tävlat på hög nivå i både dressyr och hoppning. Peter har en lång och gedigen utbildning från Strömsholm och är B-tränare i dressyr och har även jobbat som ridhuschef.

Idag har han sin verksamhet förlagd till Widebäcks Hästcenter i Landvetter, där han har sina och andras hästar i träning och tar emot elever. Peter har arbetat med ekipage från lätt klass till Grand Prix, det är en av hans styrkor- han arbetar med alla nivåer, alltid lika förutsättningslöst och engagerat.

Peter är flitigt anlitad som gästtränare och håller clinics och föreläsningar samt är tävlingsledare för Lövsta Future Challenge Dressage och delägare i Dressage Power. Läs mer om Dressage Power här. ”Att arbeta med människor och hästar är något jag älskar och brinner för! Det är en livslång förändringsprocess som ständigt utvecklar mig som person.”

Läs mer om Peter på www.peterharnstam.se och följ Peter på facebook och instagram @peterharnstam

 

 

Lina Dolk

Lina Dolk är född 1997 och bor i Sparreholm där hon driver företaget Dolk Dressage med 9 hästar i träning och tävling.
 
Lina är en av Sveriges mest framgångsrika ungdomsdressyrryttare och har internationella segrar på ponny, juniorhäst och som U25-ryttare. Lina har tagit NM-guld både som junior med hästen Jouleen Af Högberget och som U25 med hästen Biggles 1015.
 
Lina är en del av Team KvK och tränar för Kristian Von Krusenstierna och är även med i träningssatsningen Plantskolan/Knytkalaset för framtida elitryttare.
2016 blev Lina framröstad av Tidningen Ridsport till Årets Komet och 2017 fick hon Ajax Stipendiet.
 
”För mig ska ridkläder ha hög nivå, de ska vara väldigt bekväma, funktionella och snygga samt sportiga! Allt detta stämmer in på Stierna, så jag är väldigt glad att få vara teamryttare”
Följ Lina på hennes blog: www.finest.se/liinadolk/  och på Instagram @liinadolk
 

Amanda

Amanda Brieditis

Amanda Brieditis är en svensk Young Rider fälttävlansryttare som numera är bosatt i Marlborough, England.

Amanda växte upp i Höllviken, där hon började rida som fyraåring på den lokala ridskolan. Sedan dess har hästar varit en väldigt stor del av hennes liv, och intresset för hästar verkar bara växa.

När hon fyllde tolv fick hon sin första egna ponny, en oerfaren irländare vid namn Flowerhills Kalvin. Tillsammans med ”Kalvin” tog hon steget in i den spännande sporten fälttävlan. De hade några framgångsrika år tillsammans innan det var dags för Amanda att gå vidare på storhäst. Bland annat avslutade de sin sista säsong som bäst rankade fälttävlansekipage 2012 samt tog ett individuellt SM brons.

2012 började Amanda på Sundsgymnasiets ridsportlinje där hon gick i tre år. Efter studenten bestämde sig Amanda för att flytta utomlands för att satsa på hästarna till fullo. Hon fick ett jobb som hemmaryttare hos de Nya Zeeländska ryttarna Tim och Jonelle Price och flyttade över till England i november 2015.

I början på 2016 köpte hon en ny häst, irländaren Boleybawn Fernhill. De hade ett bra första år tillsammans och är nu uttagna i det svenska Young Rider-laget för att rida EM 2017 i Millstream (Millsteet) Irland i juli.

På lång sikt vill Amanda stanna i England och starta upp sitt eget stall och hennes stora dröm är att rida Burghley Horse Trials 4*.

Följ Amanda på Instagram: @amandabrieditis och blogg: www.nouw.com/brieditis.

 

  

Anna Drugge

Anna Drugge är dressyrryttare, född 1993, och har ridit i ungdomslandslagen de senaste 6 åren; först på ponny och sedan som junior och Young Rider. Bland meriterna finns 4 NM-silver och 1 NM-guld i lag, 3 EM, 3 individuella SM-silver och 1 SM-brons. Närmsta målet är U25-klasserna med Stroller och på längre sikt är målet att tävla Grand Prix och att rida mästerskap på seniornivå.

Anna är en positiv, målmedveten och viljestark ryttare som presterar som bäst under press. Hon fick sin första ponny, en 5-årig B-ponny när hon var 12 år gammal. I början var det mest hoppning som gällde men ganska snart upptäckte hon att dressyren var något extra och där fastnade hon. Två år senare kom Anna 6:a på sitt första SM och på den vägen har det fortsatt med hjälp av mycket vilja och ett bra team omkring mig.

Anna är även en uppskattad tränare och tar dessutom emot hästar för tillridning. Anna är baserad i Alafors och där hon precis har tagit det första spadtaget på sitt eget stallbygge.

Anna är den perfekta testryttaren för Stiernas kläder då merparten av hennes träning sker i utomhuspaddock oavsett väder. ”För mig som rider mycket utomhus i alla väder och även tränar en hel del utöver ridningen blir det tydligt hur få ridsportplagg som faktiskt är anpassade för den fysiska träning som ridsporten innebär. Äntligen finns Stiernas kläder som verkligen är fantastiska att rida i. Jag håller mig torr, kan röra mig obehindrat och de är dessutom riktigt snygga!” www.annadrugge.se

   

 

Jesse Campbell

Jesse Campbell är fälttävlansryttare från Nya Zeeland baserad i Wiltshire, UK. Jesse har mängder med segrar och placeringar både internationellt och hemma i Nya Zeeland.

Sedan 2012 har Jesse varit en del av NZ Eventing High Performance Squad. 2015 har varit ett framgångsrikt år för Jesse som vann både CIC3*- och CIC2*-klassen i Drishane Castle International Horse. Han vann även CIC2* i Barbury Castle och placerade sig topp-15 i Luhmühlen CCI4*.

Jesse red dessutom för det nya zeeländska landslaget i Boekelo och kvalificerade Nya Zeeland för OS Rio 2016.

”Kvaliteten på kläderna är enastående” säger Jesse. ”Primus 3L Jacket är lätt, vatten- och vindtät och andas och stretchen ger mig full rörlighet när jag rider. Vädret i England kan vara hemskt, men jag håller mig varm, torr och komfortabel. Alla som vill ha högpresterande sportkläder borde prova Stierna.

Jesse bloggar för Gait Post och hans online-blogg hittar du här: http://www.thegaitpost.com/tag/jesse-campbell/ och läs mer om Jesse här: www.jessecampbelleventing.com och följ honom på facebook och instagram @jesse_campbell_eventing

 

Jossan K

Josephine Karlsson

Josephine är hoppryttare, född 1992. Josephine började på ridskola vid 5-års ålder och har sedan dess varit helt passionerad av hästar. Första B-ponnyn var en riktig buse och flitig på att kasta av sin ryttare, vilket gjorde att envisheten och lusten för tävlandet blev ännu större. Hon hade senare några flitiga år som ponnyryttare med flera framstående placeringar på SM. Sedan följde en tid i ungdomslandslaget med EM som junior och NM som Young Rider bland meriterna. Seniortiden började med vinst på Åby Travets Grand Prix 150cm 2014 och hon avslutade säsongen 2016 med både en vinst och flertalet placeringar i Grand Prix 140/150. 2017 vann hon NM för U25. Nu är målet att etablera sig som senior, parallellt med att utbilda och matcha unghästar.

Josephine är efter några års arbete hos svenska toppryttare etablerad på familjegården i Billdal söder om Göteborg. Har just nu blandade åldrar på hästarna i stallet, med egna uppfödningen som framtidshopp. Josephine är väldigt flitig och konsekvent i sin träning, brinner för markarbetsridning och har även en hel del duktiga elever. Josephine är dessutom en av deltagarna i ATGs Hopp & Talang program 2016/17. Läs mer om Josephine och satsningen ATG Hopp & Talang här.

”Jag älskar att ta ut mig och köra fullt ös i stallet och oavsett väder och intensitet på aktiviteten så håller Stiernas kläder mig torr och smidig från morgon till kväll! Funktionella sportkläder för ryttare är verkligen något som saknats på marknaden” Följ Josephine på facebook och instagram @ghjump