Robert Kos

Stierna Equestrian Sportswear tar ytterligare ställning mot PFAS
Stierna ställer sig bakom med ChemSecs upprop kring PFAS-kemikale som uppmanar lagstiftare till en striktare reglering av perfluorerande och polyfluorerande ämnen. ChemSec är en svensk och oberoende miljöorganisation som driver utvecklingen mot miljövänliga kemikalier och samlar företag och organisationer för att påskynda lagstiftning kring farliga ämnen. Uppropet uppmanar till en striktare reglering av PFAS-kemikalier vilket går i linje med Stierna målinriktade arbete, Stiernas vattentäta ridkläder har varit fria från PFAS sedan lanseringen 2015.

- Detta ligger helt i linje med vårt hållbarhetsarbete som vi dokumenterat i vårt Sustainability statement, den bygger på FN:s världskommission för miljö och utveckling och deras definition på hållbar utveckling. ”Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.” Vi tycker att detta är en mycket bra och enkel formulering på ett mycket brett och komplicerat begrepp, säger Helena Strömbäck, grundare av Stierna.

Att vara med på ChemSec:s upprop är ett sätt att fortsätta driva Stiernas hållbarhetsarbete. Stierna har sällskap av H&M, Stadium, KappAhl, IDUN Minerals, Houdini Sportswear och COOP Danmark i detta upprop.

Vad är PFAS?
PFAS har många benämningar och kan även kallas för PFC, fluorkarboner eller perfluorerade ämnen. Det är en vatten- och smutsavstötande behandling som har funnits länge i klädbranschen. Vid produktionen används dessa ämnen bland annat för att impregnera textil. PFAS finns med på EU:s lista över särskilt farliga ämnen då det bland annat visat att det innehåller hormonstörande ämnen som kan påverka reproduktionen och även misstänks kunna framkalla cancer. Ämnena är också väldigt svåra att bryta ner.

Mer information om ChemSec: https://chemsec.org/pfas/