Klädföretaget Stierna Equestrian Sportswear har redan från början haft med hållbarhetsfrågan som en av parametrarna i sin ambition att utveckla tekniska ridsportkläder med hög funktionalitet för aktiva ryttare. Uttrycket “Buy less, choose well, make it last”, ett citat av modedrottningen Vivienne Westwood, har kommit att bli ett mantra för Stiernas produktutveckling.

– Vi strävar ständigt efter att bli ett mer hållbart företag. Vi måste alla förhålla oss till våra begränsningar men det finns alltid mer man kan göra och det gäller att ha en plan för resan framåt och ha rätt samarbetspartners på vägen, säger Helena Strömbäck.

Helena Strömbäck är grundare av Stierna. Hon är en hängiven ryttare och har med sin utbildning som textilingenjör alltid jobbat med produktutveckling inom en rad fysiska utomhussporter som klättring, skidor och golf. Till stallet tog hon därför automatiskt med sig principen att klä sig för att slippa tänka på fukt och kyla. Men att hitta en ridjacka med alla smarta komponenter hon var van vid, visade sig omöjligt. Detta blev starten av Stierna Equestrian Sportswear.

Med lika delar beslutsamhet som passion har Helena arbetat med att utveckla ridkläderna. Idéerna får födas och prövas lika mycket under timmarna i stallet utanför Göteborg som vid skrivbordet på kontoret inte långt därifrån. Alla plagg testas under framtagningen av aktiva ryttare för att sedan vidareutvecklas och finslipas.

– Din hästs bästa dag är kanske en dag då vädret inte är på topp. Men rätt klädd missar du inte det där värdefulla ögonblicket när allt stämmer i kommunikationen med din häst. Funktionella plagg är verkligen A och O, säger Helena.

Stiernas tre grundpelare för hållbarhet
Stiernas hållbarhetsarbete är en viktig del av varumärket, identiteten och produktutvecklingen. Det bygger på tre mycket konkreta grundpelare: social hållbarhet, miljömässig hållbarhet och kvalitetsmässig hållbarhet.

Social Hållbarhet
Social Hållbarhet handlar om att produkterna producerar under ansvarsfulla former där arbetsförhållande, löner och rätten till t.ex. fackliga förhandlingar skyddas. Detta hanteras via Stiernas Code of conduct som är kopplat till BSCI. BSCI är inte en märkning i sig, utan en arbetsstandard företag emellan. Därför kommer du inte att hitta ett plagg i butiken med en ”BSCI-logga”, men om ett företag jobbar med BSCI standard innebära det en garanti för etiska arbetsförhållanden för arbetarna. BSCI, The Business Social Compliance Initiative, är ett europeiskt affärsdrivet samarbetsinitiativ för företag som vill förbättra arbetsförhållanden i den globala leverantörskedjan. Stiernas nyckelleverantörer är medlemmar i BSCI.

Miljömässig Hållbarhet
Miljömässig hållbarhet handlar om att göra kloka val – ”choose well”.
De allra flesta av Stiernas produkter tillverkas i polyester. Tygerna i polyester går att få slitstarka, de torkar snabbt och de kan transportera fukt på ett effektivt sätt. Merparten av Stiernas polyesterplagg är tillverkade av återvunnen fiber. Produktion av polyestertyg, speciellt återvunnet, kräver även mindre vatten än produktion av många andra material.

–Återvunnen polyester är sammantaget ett av de allra mest miljövänliga funktionsmaterialen som finns att tillgå, och genom att erbjuda återvunna och återvinningsbara produkter har vi kommit närmare vårt mål för maximal upplevelse med minimal miljöpåverkan. Stierna har dessutom varit helt fria från fluorkarboner redan från starten 2015, berättar Helena.

Kvalitetsmässigt Hållbarhet
Alla plagg från Stierna görs från grunden, alltså från tygkonstruktionen till passformen och designen.
–Den absolut största, positiva miljöpåverkan får du genom att göra hållbara plagg, fortsätter Helena Strömbäck.
Forskningsprogramet Mistra Future Fashion har tagit fram underlag som visar att ett plagg som används tre gånger längre än genomsnittet minskar dess klimatpåverkan med 65 procent och dess vattenanvändning med 66 procent.
–Det handlar om att skapa plagg som inte bara är slitstarka utan även har ett design uttryck som håller över tid. Våra plagg används av yrkesfolk som veterinärer och ridskolor så väl som den ridande polisen i både Sverige, Norge och Danmark, säger Helena Strömbäck.

Ensam är inte stark
Stora och viktiga frågor kräver samarbete, Stierna är med i den nationella plattformen för hållbart mode och hållbara textilier - Textile & Fashion 2030. Ett initiativ av Sveriges regering som har gett Högskolan i Borås uppdraget att etablera och leda. Uppdraget drivs av Smart Textiles, en del av Science Park Borås vid Högskolan i Borås, i samarbete med Textilhögskolan, Swedish Fashion Council, RISE Research Institutes of Sweden och TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag.

Stella - en stark symbol
Stiernas populära vinterkappa Stella är på många sätt en bra symbol för deras hållbarhetsarbete. Kappan tillverkas av en producent som är medlem i BSCI och som dessutom en personlig kontakt till Helena sedan många år tillbaka. Den skandinaviskt avskalade och tidlösa designen i klassiska färger gör att designen håller säsong efter säsong. Det slitstarka tyget som Helena tagit fram är tillverkat av återvunnen polyester och har en DWR behandling, som gör den både vatten- och smutsavstötande, som är fri från fluorkarboner. Alla tillbehören är också valda utifrån ett kvalitetsperspektiv för att hålla över tid, dragkedjorna är certifierade YKK dragkedjor och både Thinsulate™ vadderingen och Scotchlite™ reflexerna är från 3M™. Transporten från tillverkaren till Sverige gick med tåg. På det hela taget en investering både i ditt intresse och i framtiden. I Stella serien finns även en vinterridjacka och vinterridbyxor.

>> Läs mer inlägg